Przemytnicy książek z Timbuktu - English, Charlie (Wydawnictwo Poznańskie, 2018)
"Opowieść o bibliotekarzach, którzy ocalili dorobek afrykańskiej cywilizacji przed dżihadystami. Mogło się wydawać, że zagrożeniem dla manuskryptów z Timbuktu są jedynie klimat i termity, ale gdy miasto zajęli dżihadyści, stało się jasne, że wspaniałe skarby wiekowej cywilizacji zostaną zniszczone. Abdel Kader Haïdara wraz z innymi bibliotekarzami podjął się niezwykłej operacji godnej kart powieści Johna Le Carré. Udało im się potajemnie wywieźć niemal cały zbiór składający się z ponad pół miliona dokumentów – w praktyce ocalili przed zapomnieniem całą cywilizację. Równolegle Charlie English przywołuje pasjonującą historię europejskich i amerykańskich odkrywców, którzy wyruszali do Timbuktu, by spróbować odkryć mityczną stolicę odległego i bogatego afrykańskiego królestwa. Obydwie te historie splatają się w bogatą i pełną napięć opowieść o współczesnym i dawnym Timbuktu, pomagając pełniej zrozumieć świat, który przypadł nam w spadku."--
Literaturverzeichnis Seite 471-489
Wissenschaftliche Beratung: Maciej Klimiuk
Keywords: Tombouctou (Mali) -- Discovery and exploration; Tombouctou (Mali) -- Antiquities; Mali -- History -- Destruction and pillage -- Tuareg Rebellion, 2012- -- Mali -- Mali -- Tombouctou