A metformin hatása a vérzsírértékekre, illetve a szív és érrendszeri kockázatra sztatinkezelésben nem részesülő 2-es típusú cukorbetegekben - Kender, Zoltán; Gröner, Jan; Reismann, Peter; Kopf, Stefan (Orvosi hetilap, 2019)
Absztrakt: Bevezetés: Számos vizsgálat és metaanalízis alátámasztotta a metforminkezelés pozitív hatását a lipidparaméterekre, ugyanakkor a metforminkezelés cardiovascularis rizikóra gyakorolt hatása továbbra semtisztázott. Célkitűzés: Vizsgálatunk célja a metforminkezelés hatásának vizsgálata a lipidparaméterekre és a cardiovascularis rizikóra 2-es típusú cukorbetegekben. Módszer: Egy monocentrikus, keresztmetszeti vizsgálat keretében 102, antilipaemiás kezelésben nem részesülő, 2-es típusú cukorbeteg adatait dolgoztuk fel a szérum-lipidparaméterek és a cardiovascularis rizikó tekintetében (a United Kingdom Prospective Diabetes - Study rizikókalkulátor alapján). A betegeket két csoportra osztottuk, metformint szedőkre (n = 52) és metforminterápiában nem részesülőkre (n = 50). Eredmények: A metforminkezelésben részesülő betegek esetében a glikémiás paraméterektől függetlenül szignifikánsan alacsonyabb össz- és LDL-koleszterin-szinteket találtunk (p<0,01, illetve p<0,05). A szisztolés vérnyomás, a HDL-koleszterin- és a trigliceridszintek, valamint a több paramétert vizsgáló, kockázatbecslő számítás alapján a szív-ér rendszeri kockázat tekintetében nem találtunk érdemi eltérést a két betegcsoport között. Következtetés: Vizsgálatunk megerősíti a metforminkezelés koleszterin- és LDL-koleszterin-szintekre gyakorolt pozitív hatását a cardiovascularis rizikó csökkentése nélkül. Orv Hetil. 2019; 160(34): 1346-1352.
Gesehen am 17.05.2021