Standardizacija i jezična kritika u europskoj perspektivi - Felder, Ekkehard; Manca, Elisa; Weiland, Verena (Handbuch europäische Sprachkritik online, 2018)
Članak promatra iz komparativne perspektive procese standardizacije njemačkog, engleskog, francuskog, talijanskog i hrvatskog jezika. Pritom se posvećujemo aspektima dijakronije koji se odnose na razvoj norme pisanog i govornog jezika, ali ne zapostavljamo ni sinkronijsku perspektivu koja obuhvaća policentrične normativne tendencije kao ni pravopisna pitanja. Iz obje se perspektive osobita pažnja posvećuje relevantnim slučajevima kodifikacije standarda.