Crkva sv. Ive u Podmilačju u osmanskim dokumentima - Ursinus, Michael (Bosna franciscana, 2022)
Crkva svetoga Ive u Podmilačju jedna je od najstarijih crkvenih građevina u Bosni. Preživjela je stoljeća osmanske okupacije uglavnom nepromijenjena, osim zvonika koji je obnovljen nekoliko godina prije austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine 1876. godine. Sadašnja crkva svetoga Ive u Podmilačju potpuna je rekonstrukcija, navodno podignuta na temeljima srednjovjekovne ‘stare crkve’ iz sredine 15. stoljeća, sa svojim značajnim zvonikom (visine oko 37 metara, uključujući križ), bogato profiliranim portalnim lukom i peterokutnom apsidom koji odražavaju srednjoeuropske i mediteranske dekorativne utjecaje.