A kulturális emlékezet: írás, emlékezés és politikai identitás a korai magaskultúrákban - Assmann, Jan (Atlantisz, 2013)
Az utóbbi évek egyik legjelentékenyebb kultúrfilozófiai publikációját jelentette meg újra a kiadó. A szerző a kulturális emlékezet átfogó elméletét, tipológiáját, formáit és változatait Maurice Halbwachs elméletére támaszkodva alakítja ki. Vizsgálatának tárgya a jelek, szimbólumok és az írás szerepe a korai államok kialakulásában. A két részre tagolt kötet elsőként az elméleti alapokat írja le, az ún. emlékezetmodellek (mnemotoposzok) jellemzőit és változatait ismerteti, továbbá az írást az ókori társadalmak identitásának, társadalomszervező erejének fontos megismerő eszközeként vizsgálja. A második rész tanulmányai Egyiptom, Izrael és a Közel-Kelet, valamint Görögország kultúrtörténetéből mutatnak be példákat, amelyek a történelmi múlt felrajzolása mellett az elmélet jövőbeli modelljére is engednek következtetni. A rövid összefoglalóval, irodalomjegyzékkel záruló kötet az ókori művelődéstörténet és -elmélet iránt érdeklődők számára elsőrangú olvasmány.
MÁRAI-program, leltári szám: 259193, MARAI000000842-844, 260629,- 30, -31, -32, -33, -34
Literaturverzeichnis Seite 303-324