Kültürlerarası hafıza işığında irkçılık karşıtı anma - Assmann, Corinna (Türkisch-Deutsche Perspektiven, 2025)
Bu makale, Kültür Bakanı Claudia Roth’un göçmen toplumu içinde hafıza politikalarının ne anlama geldiği sorusunu ele almakta ve bu konuyu Hafıza Çalışmaları perspektifinden teorik olarak incelemektedir. Makalenin odağında, Claudia Roth’un önerdiği hafıza politikasının iki boyutunun –aşırı sağcı ve ırkçı şiddet kurbanlarını anma ile Almanya’daki insanların göç hikâyeleri– nasıl bir arada etkili olabileceği ve Almanya’daki göç sonrası toplumun kültürel belleğinin önemli bir bileşeni haline gelebileceği sorusu yer almaktadır. Bu sorunun incelenmesinde, kültürlerarası hafıza veya çok yönlü hafıza gibi yeni kavramlar ile bireysel ve kolektif hafızanın iç içe geçişini ele alan kurulu hafıza teorileri faydalı olmaktadır.
Gesehen am 05.06.2025