O osmanskim dokumentima ranog 17. stoljeća iz arhiva franjevačkih samostana Bosne Srebrene, ili Kako razumjeti njihove priče = On Ottoman documents of the early 17th century from the archives of the Franciscan monasteries of Bosna Srebrena, or How to understand their stories - Ursinus, Michael (Bosna franciscana, 2023)
Znanstveno-istraživački tim na čelu s profesorom emeritusom, dr. Michaelom Ursinusom kojeg je angažirao Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici, prije nekoliko godina pokrenuo je projekt sustavne obrade osmanskih dokumenata iz samostanskog arhiva. Projekt zamišljen da izvorno donese faksimil dokumenta, preslovi tekst na suvremeni turski alfabet i prevede na njemački i hrvatski jezik, do sada je objavio oko 300 dokumenata. Cilj i svrha ovoga rada je da se čitatelja upozna s problematikom čitanja i prevođenja ali i tumačenja i razumijevanja osmanskih dokumenata koji su neprocjenjivo kulturno-povijesno blago Bosne i Hercegovine; osobito za njezinu crk venu i franjevačku prošlost. A i stoga jer su svi ti dokumenti njihovo vlasništvo i krajnja instanca kojoj se obraćala osmanska administracija. U radu se također i prvi put u cijelosti objavljuje 30 „novootkrivenih“ do sad uglavnom nepoznatih dokumenata.