Zanimljiv događaj nakon turskog osvajanja Klisa 1537.: Hercegovački franjevci pomažu pri otkupu muslimanskih ratnih zarobljenika iz mletačkoga zarobljeništva = An interesting event after the Turkish conquest of Klis in 1537 : Herzegovinian Franciscans help ransom Muslim prisoners of war from Venetian captivity - Ursinus, Michael (Bosna franciscana, 2024)
Franjevački redovnici, koji su unutar osmanskoga društva uživali status negdje između položaja zvanih mustamin i zimmi, često su pružali liječničku skrb kako krš ćanima, tako i muslimanima,1 posjedujući jake duhovne, obrazovne, institucijske, kulturne i jezične veze koje su preko granice dopirale do neprijateljske zemlje (daru’l-harb) pod mletačkom (i austrijskom) vlašću. Zbog toga su bili naročito pogodni kao osobe zadužene za otkup ratnih zarob ljenika (esir). Ovaj rad bavi se sudbinom trojice pripadnika posade tvrđave na tursko-mletačkoj granici, koje je iz mletačkoga zarobljeništva izbavio visokorangirani redovnik iz redova hercegovačkih franjevaca, kao što to pokazuju isprave iz samostana u Zaostrogu.
Gesehen am 15.07.2025