O jednom dokumentu iz 1611. koji govori o crkvi u Varešu = About a document from 1611 that talks about the church in Vareš - Ursinus, Michael (Bosna franciscana, 2024)
U Arhivu Franjevačkog samostana u Fojnici, među spisima osmanske provenijencije, nalazi se jedna do sad neobjavljena teskera nekog Mehmed-bega, a koja svjedoči o postojanju crkve u Varešu.