Uvod - Felder, Ekkehard; Jacob, Katharina; Busse, Beatrix; Große, Sybille; Gvozdanović, Jadranka; Lobin, Antje; Lobin, Henning (Handbuch europäische Sprachkritik online, 2025)
Tema petog sveska priručnika Jezične ideologije i jezična kritika povezana je s prva četiri sveska naše serije priručnika te postavlja pitanje kako se često razmatran i diskurzivno utemeljen koncept jezičnog normiranja i standardiziranja nacionalnog jezika i njegovih varijeteta razvijao kroz povijest te kako se mijenja danas u različitim jezičnim kulturama. Ovi aspekti otkrivaju zanimljive poveznice s prvim sveskom priručnika Jezično normiranje i jezična kritika, s drugim sveskom pod naslovom Standardizacija i jezična kritika, trećim pod naslovom Jezični purizam i jezična kritika te naposljetku s četvrtim pod naslovom Jezične institucije u jezična kritika.
Gesehen am 02.02.2026