Napomena o literaturi - Felder, Ekkehard; Jacob, Katharina; Busse, Beatrix; Große, Sybille; Gvozdanović, Jadranka; Lobin, Antje; Lobin, Henning (Handbuch europäische Sprachkritik online, 2025)
Jezične ideologije, čiji su jezično i kulturno specifični oblici u središtu interesa u ovom svesku priručnika, ključne su za razumijevanje pojedinih izraza jezične kritike. Jezične ideologije predstavljaju društvenu indeksikalnost, upućuju na društveno-kulturno i diskurzivno relevantne metajezične osobine odnosno jezično-kritičke pojedince i kolektive te služe kao vodilje za pokušaje i procese jezičnog normiranja. U petom svesku priručnika istražujemo međuodnos jezičnih ideologija i jezične kritike, odnosno konkretnih oblika evaluativnog jezičnog promišljanja i njegovih mentalnih i društvenih koncepata.